“Kuka on määrittämään ihmisen ammattitaidon? Kuka on kommentoimaan ihmisen ammattitaitoa ulkoisen olemuksen tai koon mukaan?”, kirjoittaa personal trainer Janita Viitanen. Tämä on hänen omakohtainen tarinansa liikunta-alalla työskentelystä ja kuinka monista haasteista ja epäilijöistä huolimatta hän on menestyvä liikunta-alan yrittäjä.

 

Olen toiminut liikunta- ja hyvinvointialalla kolme vuotta ja ensimmäisestä päivästä lähtien missioni on ollut rikkoa mielikuvaa liikunta-alan ammattilaisesta. Valmentamisessa ylipäätänsä kemiat ratkaisevat paljon minkälainen asiakassuhde syntyy, niin myös mielestäsi tässä asiassa. Liikunta-alan ammattilaisia on paljon, on siis valinnanvaraa siitä kenet valita. Alusta asti minulle on ollut ok, jos asiakas ei halua valita minua sen vuoksi, että olen plus kokoinen liikunta-alan ammattilainen. Ymmärrän täysin, mielestäni sama asia kuin ettei kemiat kohtaisi tai lääkärin kanssa ei kemiat kohtaisi ja haluaisit vaihtaa. Ohjaan asiakkaan hyvillä mielin toiselle ammattilaiselle, joka vastaa asiakkaan tarpeita. 

Minulle ei ole henkilökohtaisesti kumminkaan ok, että ammattitaitoani arvostellaan ulkonäköni vuoksi. Se ei ole ok. Ihmisillä saa olla omat mielipiteet ja jos minua ei haluta valmentajaksi sen vuoksi, että makkaroita on vatsalle, ymmärrän. Sitä en kumminkaan ymmärrä, että siitä pitää tehdä toiselle tarkoituksella paha mieli. Kuinka kova kuori pitää kasvattaa, jotta kommentit eivät satu? Saako ilkeistä kommenteista loukkaantua?

Valehtelisin jos väittäisin, että itsevarmuuteni on ollut aina korkealla ja, että olen luottanut omaan ammattitaitooni 100 % koko urani ajan.

Tällaisia asioita olen pohtinut kolmen vuoden urani aikana enemmän ja vähemmän. Rakastan rikkoa mielikuvia ja saada ihmisten ennakkoluulot karisemaan. Olen avoin ihminen ja vaikka kerron avoimesti ylipainoni syitä, en koe, että olisin velvollinen perustelemaan sitä. On totta, että mielikuvien perusteella minusta voi tulla ajatus, että en osaa valmentaa tai itse elää terveellisesti, kun olen ylipainoinen. Entä jos mielikuvien ja omien olettamusten sijaan ihmiset tulisivat kysymään asiasta ja keskustelemaan? Monet asiat kun ratkeavat kommunikaatiolla.

Janita Viitanen: “Kun pysähdyin, pysähtyi kaikki.”

Valehtelisin jos väittäisin, että itsevarmuuteni on ollut aina korkealla ja, että olen luottanut omaan ammattitaitooni 100 % koko urani ajan. Varmasti jokaisella tulee hetket, kun kyseenalaistaa omaa ammattitaitoa valmentajana. Olen onnellisessa asemassa, että olen löytänyt oman asiakaskuntani ja löytänyt työlleni ison merkityksen miksi tätä työtä haluan tehdä, vaikka välillä ilkeät kommentit satuttavat. Itsevarmuus syntyy mielestäni siitä, että olet sinut itsesi kanssa. Hyväksyt omat virheesi ja epäkohdat, mutta toisaalta myös haluat kehittää omia epäkohtia ja tulla paremmaksi. 

Kun kaikki, myös alallamme työskentelevät, muistaisivat, että täällä ruudun toisella puolella on myös ihminen. Ihminen, jolla myös elämä voi välillä antaa väärät kortit siihen elämäntilanteeseen tai hetkeen. Ihminen, jolla on myös tavoitteet ja heikkoudet. Inhimillistä on haluta ymmärtää, että elämässä välillä sattuu ja tapahtuu. Lyödään päätä seinään ja opitaan asiat kantapään kautta.

Summarum. Ulkonäkö, ihmisen ulkoinen olemus, ei ole ikinä koko totuus. 

22-vuotiaana valmistuin liikunta-alan ammattilaiseksi ja perustin oman yrityksen. Toimin 1,5 vuotta sivutoimisena yrittäjänä palkkatyön ohella, jossa tein 3-vuorotyötä kolmen viikon jaksotyössä. Kun aloitin vuonna 2017 oman elämäntapamuutoksen, annoin ensimmäistä kertaa mahdollisuuden omille unelmille ja niiden saavuttamiseen. Vuotta myöhemmin minulla oli toinen ammatti, oma yritys ja toimin valmentajana Fitverstaalla. Luonteeltani olen periksiantamaton, määrätietoinen, kunnianhimoinen. Kun nämä muutamat luonteenpiirteet yhdistävät painon pudottamiseen, palkkatyöhön, yritykseen, opiskeluun, parisuhteeseen… no ehkä tajuatte. Meno oli aivan liian kovaa, tätä menoa jatkui yli vuoden, kunnes voimavarat loppuivat kokonaan. Ei ollut enää paukkuja omille treeneille ja kaikki tuntui todella haasteelliselta. Myöhemmin sainkin työuupumuksen oireita ja sain puolen vuoden aikana kolme stressireaktiota, jotka eivät pysäyttäneet minua. Kun pysähdyin, pysähtyi kaikki. Lisäksi vielä stressistä ja kuormituksesta toipuminen ja palautuminen. Kun nämä olisi riittänyt mutta samoihin aikoihin sain diagnoosin munasarjojen vajaatoiminnasta, johon täytyy syödä hormonaalista lääkitystä, joka varmasti tuo omat haasteensa painonhallintaa. Näiden kaikkien hyväksyminen on ollut ajoittain vaikea hyväksyä. On ollut vaikea hyväksyä sitä, että paino on noussut osittain itsestä riippumattomista syistä. Nyt hyväksyn itseni täysin sellaisena kuin olen, niillä korteilla mitä minulle on jaettu. Otan haasteet vastaan ja näistä kokemuksista oppii sekä saa lisää työkaluja valmentamiseen. 

Summarum. Ulkonäkö, ihmisen ulkoinen olemus, ei ole ikinä koko totuus. 

Toisen onnistuminen ei ole keneltäkään pois. 

Isoin oppi tähän mennessä minulle on ollut itsensä kuuntelemisen opettelu. Se, että hyväksyn omat voimavarojen rajat ja kuormituksen rajat. En välttämättä pysty tekemään kaikkea mitä muut ja yhtä paljon, mutta pystyn tekemään työni hyvin ja sen jälkeen vielä energiaa jää omaan palautumiseen. Välillä yrittäjänä törmää ajatukseen, että yrittäjinä olisimme super ihmisiä, meidän on vain pakko jaksaa ja tehdä ympäri kellon töitä. Se, että arvotamme itseämme ja omaa aikaa myös palautumiseen, on minusta isoin palvelus tulevaisuutta ja jaksamista ajatellen. Pääasia, että liikkuu eteenpäin omalla polulla ja nauttii siitä mitä tekee. Vaikka liikkuisi kolme eteenpäin ja yhden taakse, silti liikkuu enemmän tulevaisuuteen.

 

Uskalla olla sinä, uskalla olla rohkea. Uskalla mennä kohti omia unelmia ja etenkin näyttää itsellesi, että minähän onnistun. Jokaisessa asiassa, myös yrittäjyydessä, meidän kovin vastus katsoo meitä peilistä. Siksi meidän mielestäni pitäisi pitää vielä enemmän yhtä ja vetää yhtä köyttä samaan suuntaan yhdessä. Toisen onnistuminen ei ole keneltäkään pois. 

 

Uskotaan itseemme ja tehdään unelmistamme totta. Jos uskallat ajatella sitä, uskallat toteuttaa sen.

Janita Viitanen on rohkea, empaattinen ja päämäärätietoinen liikunta-alan ammattilainen. Autoista puhuessa, hän tulee toimeen ainoastaan automaattivaihteistojen kanssa, häntä kutsutaan lähipiirissä papupadaksi ja yksi hänen elämänsä suurimmista nautinnoista on hitaat aamut. Tällä hetkellä hän toimii yrittäjänä ja on Fitverstaalla personal trainerina ja tiimiesimiehenä.

Seuraa Janitaa Instagramissa.

Janitan löydät myös täältä