Inkeri Väisänen oli tehnyt töitä kaupan alalla 14 vuotta myyjä-somistajana, kunnes kouluttautuminen liikuntaan tuli ja vei mukanaan. Nyt neljä kuukautta liikunta-alalle valmistumisen jälkeen Inkeri on täysin työllistynyt liikunta-alan hommista. Kuinka hän sen teki? Mitä hän neuvoisi muille uransa alkuvaiheilla oleville liikunta-alan ihmisille?

No hypätäänpä tekstiin ja otetaan selvää…

Miten työllistää itsensä liikunta-alalle valmistuttuaan?

Vaihdoin alaa ja siirryin liikunta-alalle, sillä haluan olla sellaisen asian kanssa tekemisissä joka merkitsee elämässä ja uskon, että keho merkitsee jokaiselle jotakin. Se, miten hyvin me voimme kehossamme. Päädyin hieman sattuman kautta opiskelemaan liikuntaneuvojaksi ja olin pitkään hyvin skeptinen työllistymisen suhteen, varsinkin korona aikana. Puheliaana ihmisenä jäin useasti suustani kiinni opintojen ohella eri tekijöiden kanssa ja sen avulla varmistin jo opintojen aikana ensimmäisen työpaikkani liikunta-alalla. Jälleen kiitos suuren intoni puhua tutustuin alan ihmisiin, hain rohkeasti alan töitä ja vielä sain paikan. En vain yhtä, vaan pian minulla oli kolme työpaikkaa joiden avulla onnistuin lyhyessä ajassa siirtymään uudelle alalle ja elättämään itseni. Työpaikan saaminen kävi suhteellisen helposti, satuin olemaan oikeassa paikassa, oikeaan aikaan. Löyhät kielenkannat auttavat tässä varmasti itse kutakin. Halusin kuitenkin tehdä jotain omaa ja perimmäinen ajatukseni oli halu työskennellä itselleni, joten aloitin spontaanisti kevytyrittäjänä ja tyylilleni uskollisena mietin vasta jälkikäteen mitä, miksi ja miten.

Valmista työpaikkaa ei välttämättä ole työkentällä valmiina, joten voi olla että joudut luomaan sellaisen itse, kehittämään osaamistasi eri osa-alueissa ja kokoamaan niistä paketin. Kun mietin spontaania aloitustani, olisin halunnut muutaman ystävällisen neuvon (jos olisin malttanut kysyä ja kuunnella):


Persoona esiin

Liikunta-alalla on kova kilpailu, eikä se ole huono asia. Halu kehittyä ja menestyä omalla alalla saattaa olla kova, mutta miten aloittaa? Töitä tehdään persoona edellä. Kaikki osaavat suunnitella hyvän treeniohjelman, mutta persoonasi on se joka vetoaa ihmisiin, tuo heitä luoksesi ja myy tuotteitasi. Ole siis autenttinen ja anna sen näkyä. Olemalla autenttinen jaksat innostua työstäsi aina uudestaan, se on voimavara joka kantaa haasteiden yli. Mikä on sinun voimavarasi?


Aloita keskeneräisenä

Aloita ennen kuin olet valmis. Kaikki työkalut menestymiseen eivät välttämättä ole heti käsissäsi, joten on syytä aloittaa kokemuksen kerryttäminen. Älä pelkää keskeneräisyyttä, opit taitoja joita kullakin hetkellä tarvitset mennäksesi eteenpäin. Onnistuminen edellyttää toistoja ja kokemuksia.


Verkostoidu

Aloita jo opintojen aikana. Puhu ääneen ajatuksiasi ja ideoitasi, tuo rohkeasti itseäsi esille. Löydä samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa voit jakaa arvomaailmasi, mutta älä tyrmää toisinajattelijoita. Kuuntele, mitä heillä on sanottavana vaikka se ei palvelisi sinua juuri nyt, se tieto voi tulla myöhemmin vastaan urallasi. Ketkä voisivat toimia verkostonasi? Kirjaa ylös minkä osaamisen edustajia tarvitset ja haluat ympärillesi.


Kuuntele muita, tee valinnat itse

Liikunta-alalla toimimiseen kuuluu muutakin kuin liikunnan ohjaaminen, joten ota rauhassa asia kerrallaan tarvittavat osa-alueet haltuun. Vastakohtana edelliseen, huomautan että tulet saamaan muilta paljon vinkkejä ja ehdotuksia mitä sinun pitäisi tehdä. Kuuntele näitä hyvää tarkoittavia neuvoja, mutta ota niistä vain ne käyttöön jotka koet itse parhaaksi. Lopullisen päätöksen teet sinä, tee rohkeasti valintoja jotka johtavat sinun tavoitteitasi kohti.


Mistä unelmoit?

Kirjaa se ylös. Mieti seuraavaksi miten pääset sinne. Unelmia kutsutaan myös tavoitteiksi ja niillä on tapana muuttua matkan varrella. Tämä on prosessi, jossa käyt jatkuvaa keskustelua itsesi kanssa oletko matkalla kohti unelmiasi. Voi viedä hetken aikaa löytää se oma unelma, hyväksy se matka. Kun olet löytänyt unelmasi, ala erottautua sen alan osaajaksi. Rajaa kohderyhmä ja puhuttele heitä suoraan. Huomaat onnistuneesi, kun unelmasi alkaa tavoittaa ne oikeat asiakkaat. Työskentele pitkäjänteisesti ja anna ajan hioa unelmiasi kirkkaammiksi. Missä olet hyvä? Mihin haluat erikoistua?

Top 3 vinkkiä

1. Tee töitä omalla persoonalla

2. Verkostoidu

3. Rajaa osaamisesi ja erotu

Toisaalta juuri valmistuttuaan ei tarvitse tietää mitä haluat, mitä edustat, tai mihin erikoistut. On täysin ok myös vain kerätä kokemusta, kokeilla ja katsoa mikä toimii. Muista olla myötätuntoinen itseäsi kohtaan, salli epävarmuus ja muuttuvat tekijät. Toivottavasti sain sinut inspiroitumaan ja miettimään omia vahvuuksiasi ja unelmiasi.

Inkeri Väisänen

Inkeri
Inkeri on sympaattinen ja iloinen liikunta- alan, ja erityisesti kehonhuollon, ammattilainen. Inkeri on joulukuussa 2020 valmistunut liikuntaneuvojaksi. Hän alkoi rakentamaan liikunta-alan uraansa jo opiskeluaikoina, joka kertoo hänen päämäärätietoisuudestaan ja halustaan tehdä näitä hommia. Inkerin kanssa voit keskustella nauraa remottaen tai ottaa vakavamman ilmeen ja porautua syvempiinkin vesiin. Huippu tyyppi.

Seuraa Inkeriä Instagramissa