Studio4Trainerssilla tänä keväänä on ollut mahtava meno päällä kun Varalan liikuntaneuvojaopiskelijat Marika Haavisto ja Erika Jalo ovat tuoneet oman panoksensa Studion toimintaan. Samalla mimmit ovat päässeet oppimaan mitenkä liikunta-alan ammattilaisen päivät menee ja mitä asioita pitää ottaa haltuun, että hommat rullaa niin kuin niiden pitää. Liikunta-alalle opiskellessa on tärkeää käyttää työssäoppimisjaksot järkevästi ajatellen tulevaisuuden työllistymistä.

Lue ja ota selvää mitenkä Erikan ja Marikan opiskelut Varalassa ovat kulkeneet, sekä miten työssäoppiminen meni heidän mielestään Studio4Trainerssilla.

Ja eikun tekstiin. 👉

Millaista on opiskella liikunta-alalle?

Jos jostain olen tyytyväinen kotikasvatuksessani niin siitä, että minut on aina ”laitettu” harrastamaan jotakin. Minulle ei oikeastaan annettu sellaista vaihtoehtoa, etten olisi tehnyt mitään. Ja näin vuosia myöhemmin kun olen asiaa syvällisemmin pohtinut, olen tullut siihen lopputulokseen, että vanhempani tekivät oikein kysellessään minulta, mikä minua kiinnostaisi tai missä haluaisin kehittyä. Lapsuusvuosina tuli kokeiltua kaikkea muodostelmaluistelusta uintiin ja pesäpallosta tanssiin, mikä antoi itselle paljon valmiuksia ja lisää itsevarmuutta lähteä kokeilemaan jatkossa uusia, ennestään tuntemattomia lajeja ja haastaa itsensä.

“Opin, kehityn, kokeilen, epäonnistun, kokeilen uudestaan jotakin muuta tapaa.”

Siispä pähkinänkuoressa: olen pienestä asti ollut liikunnallinen ja tiesin jo melko varhaisessa vaiheessa, että haluaisin tulevaisuudessa tehdä fyysistä ja käytännönläheistä työtä, jossa voisin auttaa ihmisiä pääsemään heidän tavoitteisiinsa sekä kokemaan sen saman ilon ja onnistumisen tunteen, jonka itse olen saanut harrastaessani liikuntaa.

Opiskeleminen Varalan urheiluopistossa

Yksi syy siihen, minkä takia päädyin opiskelemaan Varalan urheiluopistoon liikuntaneuvojaksi, oli aikaisemmat kokemukseni liikunnanohjauksen peruskurssista, jonka suoritin vuonna 2019. Neljä kuukautta kestävä kurssi oli ikään kuin riipaisu siitä, mitä liikunta-ala käytännössä on ja minkälaisia asioita liikunnan ammattilaisen tulisi hallita työssään. Hetken mietinnän jälkeen päätin hakea puolitoista vuotta kestävään liikuntaneuvojakoulutukseen, jonka aloitin viime syksynä enkä tähän päivään asti ole katunut päätöstäni kertaakaan.

“En mene kouluun sen takia, että minun pitäisi tai että haluaisin kurssin suoritettua vain mahdollisimman pian pois alta.”

Tämä on se juttu. Ehkä kliseistä sanoa, että toisen kehityksen ja onnistumisten seuraaminen on palkitsevaa, mutta kun viimein näkee asiakkaan tekevän sen ensimmäisen punnerruksen pitämättä polvia maassa, niin eihän siinä muuta voi kuin taputtaa sekä häntä että itseään olalle.

Olen erittäin kiitollinen Varalan ammattitaitoisista opettajista jotka ovat säästäneet parhaat oppinsa meille, mutta antavat siitä huolimatta tilaa kyseenalaistaa ja pohdiskella asioita. En mene kouluun sen takia, että minun pitäisi tai että haluaisin kurssin suoritettua vain mahdollisimman pian pois alta.

“Vinkkinä niille, jotka ovat tai tulevat joskus olemaan samassa tilanteessa kuin minä…”

Opin, kehityn, kokeilen, epäonnistun, kokeilen uudestaan jotakin muuta tapaa. Ohjaaminen ja valmentaminen on yksi niistä asioista, joita ei pelkästään kirjoja lukemalla tule täydellisesti hallitsemaan. Vinkkinä niille, jotka ovat tai tulevat joskus olemaan samassa tilanteessa kuin minä ohjatessaan ensimmäistä kertaa joko ryhmää tai yksittäistä asiakasta (eli kauhusta kankeana) -taidon oppiminen vie aikaa. Ihan niin kuin se punnertaminenkin.

 

Mitä uutta olet oppinut työssäoppimisjaksolla Studio4Trainerssilla?

“Asiat käydään vaikka kantapään kautta, jos muuten ei ymmärretä. HUIPPUA!”

  • Harjoittelun aikana Liisan valmennusta seuratessa olen tajunnut, kuinka itse yritän aivan turhaan höpöttää liikaa asiakkaalle ja täten todistella taitoani ja liikkeiden valintaa. Myöskin asiakkaan osallistaminen on itseltä jäänyt ja on ollut kiva huomata, kuinka Liisa osalistaa asiakkaitaankin mukaan.
  • Somesta yrittäjän näkökulmasta on tullut paljon uusia ahaa elämyksiä. Ei olekaan yhden tekevää koska ja mitä postailee, siinäkin on hyvä olla suunnitelma. Tätäkään asiaa en ole tullut ennen ajatelleeksi.

“Somesta yrittäjän näkökulmasta on tullut paljon uusia ahaa-elämyksiä.”

  • Treeniohjelmien tekeminen yhdessä on ollut erittäin huippu juttu! Liisa on toiminut meidän opettajana Studiolla useamman kerran. Opettajana, joka ei vain puhu ja oleta että muut ymmärtää, vaan opettajana joka kyselee ja johdattelee niin kauan että oikea vastaus tulee. Ja tämä jos joku on meille opiskelijoille oppimista. Asiat käydään vaikka kantapäänkautta, jos muuten ei ymmärretä. HUIPPUA!

Miten hyödynnän oppimiani asioita?

  • Olen oppimiani asioita jo ottanut käytäntöön. Asiakkaita ohjatessani olen pyrkinyt osallistuttamaan heitä enemmän, eli kyselemään ennen kuin oksennan kaiken tietoni ulos.
  • Treeniohjelmien tekemiseen olen oivaltanut sekä oppinut uusia asioita. Aion hyödyntää niitä tulevaisuudessa asiakkaideni kanssa!
  • Olen oppinut uusia liikkeitä ja harjoitteita. Muutamia olenkin jo käyttänyt omissa ohjauksissani!

Yleisesti, millainen harjoittelupaikka Studio4Trainers on ollut?

  • Studio on ollut huippu paikka työssäopille, sillä Liisa on todella antanut meille aikaa, kysellyt mitä me haluamme täällä tehdä (ja vielä toteuttanut ne!!), antanut meille vastuuta ja todella myös luottanut meidän tekemiseen. Harjoittelupaikka, jossa sinua ei otettu respaan seisomaan tai lattioita luuttuamaan. Tekemisen meininki on ollut vahvasti läsnä.

“Studio on harjoittelupaikka, jossa sinua ei otettu respaan seisomaan tai lattioita luuttuamaan.”

  • Olemme päässeet myös seuraamaan erinäisiä bisnes tapaamisia, joiden kautta olemme itseasiassa itsekin suuresti hyötynyt!
  • Mahtavaa on ollut huomata, että Liisa ei mene sieltä mistä aita on matalin. Jokaiselle tulee hänen tarpeeseensa olevat ohjelmat ja liikkeet. Ja tietty ne voivat muuttua tyystin siinä kohtaa, kun asiakas astuu Studiolle sisään, eikä tässä kohtaa edes lannistuta. Tästä jää itselle mahtava näkemys ammattilaisesta ja uskon, että tämä tulee tulevaisuudessa näkymään omassa työssäni.
  • En voi muuta kuin lämpimästi paikkaa suositella niin opiskelijoille ja niille jotka haluavat oman valmentajan eli pt:een, niin Liisassa on nuoreen ikään nähden hirmuisesti tietoa ja taitoa! XX

 

 

Ja näihin sanoihin, näihin tunnelmiin. Iso kiitos Erika ja Marika kuluneesta keväästä. Olette tuoneet Studiolle uutta virtaa ja fiilistä siitä, että tulevaisuudessa meillä on lisää mahtavia liikunta-alan ammattilaisia valmentamassa asiakkaitaan maailmalla ja kenties täällä Studiollakin! 😉

Seuraa Erikaa Instagramissa

Seuraa Marikaa Instagramissa